Postoperatif safra kaçağı ve darlığı olan hastalarda endoskopik tedavi sonuçlarının retrospektif analizi - Tolga Düzenli; Hüseyin Köseoğlu; Barış Yılmaz (Hitit Medical Journal, 2020)
Amaç: Safra kaçakları ve darlıkları, biliyer traktı içeren cerrahi prosedürleri takiben sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir. Endoskopik retrograd kolanjio pankreotografi (ERCP), safra kaçakları ve darlıklarının tanı ve tedavisinde önemli rolü olan yöntemlerden biridir. Çalışmamızın amacı, postoperatif safra kaçakları ve darlıklarının tanı ve tedavisinde kliniğimizin ERCP deneyimlerini paylaşmaktır. Materyal ve Metod: 2017-2020 yılları arasında cerrahi sonrası gelişen safra kaçakları ve darlıkları için ERCP yapılan olgular çalışmaya dahil edildi. Demografik veriler, etyoloji, klinik, endoskopik tedavi yöntemleri ve sonuçları hastane bilgisayar sisteminden alınarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 30 hasta (16 kadın, 14 erkek) dahil edildi. Yaş aralığı 25-86 (ortalama 56,6 ±17,4) idi. Hastalardan 26 tanesi kolesistektomi sonrası, 4 tanesi ise karaciğer kist hidatiği cerrahisi sonrası safra kaçağı veya darlığı gelişen olgulardı. Bu olgularda en sık semptom ve bulgular; perkütan drenden safra geleni olması (n=21, %70), karın ağrısı (n=6, %20), sarılık veya hiperbilirubinemi (n=3, %10) idi. 25 hasta (%83,3) ERCP ile tedavi edilirken, 4 (%13,3) hastaya ERCP sonrası cerrahi ve 1 hastaya (%3,3) ERCP sonrası perkütan transhepatik kolanjiografi (PTK) uygulanmıştır. Çalışmaya alınan hastaların özellikleri Tablo 1’ de sunulmuştur. Kolesistektomi sonrası ERCP ihtiyacı duyulan 26 hastanın Amsterdam ve Strasberg sınıflamalarına göre dağılımları Tablo 2’ de sunulmuştur. Dört hastada (%13,3) kist hidatik cerrahisi sonrası kistobiliyer fistül mevcuttu. Bu hastalar ERCP ile sfinkteratomi ve biliyer plastik stent takılarak tedavi edildi. Kistobiliyer fistül olan olgularda tedavi başarısı %100 idi. ERCP yapılan hastaların işlem öncesi laboratuvar tetkikleri Tablo 3’ de verilmiştir. Sonuç: ERCP safra hasarlarının teşhis ve tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Postoperatif safra hasarlarının endoskopik tedavisi etyolojik neden ve fistüle eşlik eden diğer faktörlere göre bireyselleştirilmelidir.