Kirja kasvun välineenä – suomenkieliset ensikirjat 1970–2010-luvuilla - Pirjo Suvilehto (Journal of Early Childhood Education Research, 2014)
Ensikirjaa jaettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1979, kun neuvolajärjestelmä halusi sisällyttää äitiyspakkauksiin vauvoille kohdennetun kirjasen. Lapsen kielenkehityksen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemisesta kirjallisuuden avulla on sittemmin oltu kiinnostuneita tutkimuksen kentällä. Tässä artikkelissa tarkastellaan aluksi ensikirjan ja kuvakirjan määritelmiä. Tutkimus antaa käsityksen siitä, millaisia ensikirjoja Suomessa on ilmestynyt pääosin suomalaisilta tekijöiltä 1970–2010 vuosikymmeninä, ja artikkelissa painottuu kirjallisuudentutkimuksen näkökulma. Artikkelissa hahmotellaan yleisesti tutkimusten valossa lastenkirjojen mahdollisia yhteyksiä lapsen kielen kehitykseen ja tämän tukemiseen, ja miten näiden vuosikymmenten kasvatuspsykologinen kenttä ensikirjoissa näkyy. Ensikirjoja on ilmestynyt runsaasti, mutta aihealuetta on tutkittu suhteellisen vähän