Засади вивчення нових медіа в контексті науки про культуру (за Л. Вайтом, М. Маклюеном) - Олександр Сергійович Манделіна (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2019)
Мета статті – обґрунтувати доречність вивчення медіа загалом і нових медіа зокрема в контексті культурології. Методологічну основу дослідження складають теоретичні настанови науки про культуру Леслі Вайта для застосування до теорії медіа Маршала Маклюена. У статті з’ясовується, що притаманні культурології принципи універсалізму, технодетермінізму та еволюціонізму властиві також і медіатеорії. Вказано на методологічні вади медіадосліджень, що загострюються з розвитком цифрових медіа. У статті наводиться аргументація на користь технологічного детермінізму Л. Вайта і М. Маклюена, а також вказується на його реактуалізацію у теорії нових медіа. Висновок. Поєднання культурологічного та медіа дискурсів дозволяє виробити релевантний підхід до вивчення медіа як невід’ємної частини культури. Наголошується, що в контексті нових медіа особливо актуалізується питання щодо поєднання теорії культури Л. Вайта та теорії медіа М. Маклюена, а також коригування напрямку вивчення медіа згідно їхніх базових настанов.