“Nereye Gidersin Karga” İsimli Türkünün Tarihi Kökleri - Abduşukur MUHEMMET (Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2017)
Uygur halk türküleri içinde, Kuça halk türküleri ağız özelliği ve bölgesel özelliği ağır basan, uzun tarihe sahip ve melodisiyle diğer yörelerden ayrılabilen bir mahiyettedir. Kuça halk türkülerinin çoğunluğu çok eski bir tarihe sahiptir. Kuça bölgesi, eskiden beri türkü-dans diyarı olarak bilinir ve günümüzde Uygur halk türküleri diye söylenen çok sayıda türkü, Kuça bölgesine ait olup zamanla varyantlaşmıştır. Bu makalede, Kuça halk türküsü olan ”Nereye gidersin Karga” isimli türkünün kökeni tartışılmıştır. Türküdeki ”Erkeştam” ve ”Encan” gibi tarihi gerçekliği olan adlandırmalar aracılığıyla türkünün ortaya çıkış devri açıklanmaya çalışılmıştır