Tid, process och progression: Att gå från nybörjare till forskare i en (tidspressad) forskarutbildning - Sabine Gruber; Kristiana Gustafsson (Högre Utbildning, 2022)
Denna text är en reflektion över hur en forskarutbildningskurs kan designas för att ge förutsättningar för lärprocesser som understödjer progression mot självständiga färdigheter avseende vetenskaplig metod, forskningsetik och analys. Reflektionen tar avstamp i de utmaningar som det innebär att ge tid för fördjupning i en alltmer tidspressad och standardiserad forskarutbildning. Med kursen Etnografisk forskning i socialt arbete (7.5 hp) som exempel och med stöd av kursdeltagares skriftliga utsagor om kursen diskuterar författarna skapandet av en kurs där det finns gott om tid, där deltagarnas avhandlingsprojekt står i fokus för kursupplägg och innehåll och där den pedagogiska ambitionen är att stödja ett långsiktigt lärande. Ytterst reser reflektionen frågor om vad som händer med kursutbud och kvalitet i en forskarutbildning där kraven på tidseffektivitet ständigt ökar.