Врахування закономірностей фізичних процесів в конструкціях робочих органів динамічного руйнування - Leonid Pelevin; Olexander Teteryatnuk; Svitlana Komotska; Fedyshun Bogdan (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини, 2022)
У будівництві та суміжних з ним галузях народного господарства багато робіт, що пов’язані із руйнуванням і переміщенням ґрунтів (прокладка комунікацій, видобуток корисних копалин і будівельних матеріалів, меліоративні та військово-інженерні земляні роботи та ін.). Робоче обладнання, яке реалізує принцип статичного руйнування ґрунту, є одним із найважливіших критеріїв, що визначає високу енергоємність робочого процесу сучасних землерийних машин. Навіть іноземна техніка, якою зараз оснащені державні та комунальні підприємства, має кращі характеристики лише завдяки своїй новизні та універсальності. Проте основна проблема – зниження енергоємності розробки ґрунтового масиву – залишається невирішеною.