»Nutildags er vores forhold til Norge venligt.« Om Norges plads i 1600-tallets officielle historieskrivning - Karen Skovgaard-Petersen (Teologisk Tidsskrift, 2018)
Med Christian 3.s tronbestigelse i 1536 fik Norge status som provins i det danske rige. I praksis blev inkorporeringen imidlertid aldrig så komplet som foreskrevet. Denne uklarhed afspejler sig i tidens officielle og semi-offcielle nationale historieskrivning, hvor Norge blev behandlet som et naboland, ikke som en del af riget. I første halvdel af det 17. årh. blev norsk historie imidlertid genstand for stigende interesse i lærde og politiske kredse i Danmark, en interesse der blev stimuleret af at man fik større kendskab til den norrøne litteratur. Med enevældens indførelse i 1660 blev Norges position i riget styrket, og vejen var banet for den første officielle Norgeshistorie i egen ret, Tormod Torfæus’ Historia rerum Norvegicarum (1711).