MESIĆEVE FILOLOŠKE TEME - Stjepan Damjanović (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje, 1999)
Analiziraju se tri prinosa hrvatskoj filologiji povjesničara Matije Mesića (1826–1878), prvoga rektora Zagrebačkoga sveučilišta. Riječ je o tekstovima Život sv. Ćirila i Metoda, Služba sv. Ćirila i Metoda i o prvom izdanju Poličkoga statuta, kojim su se služili i kasniji istraživači toga znamenitoga zbornika običajnoga prava.