КОМУНІКАТИВНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНЬОГО КЕРІВНИКА ОРКЕСТРОВОГО КОЛЕКТИВУ: ЗМІСТ І СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ - Тетяна ПОТАПЧУК; Володимир ОНИЩУК; Валентина МІРОШНІЧЕНКО (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2023)
У статті зазначено, що культура спілкування є складовою культури людини в цілому. Вона, як і будь-яка інша, містить у собі певну суму знань. Подано, що культурі спілкування майбутнього керівника оркестрового колективу притаманна нормативність, яка визначається станом суспільства, його історією, традиціями, національною своєрідністю, загальнолюдськими цінностями. Для досягнення високого рівня професійно-педагогічної комунікативної культури майбутньому керівнику оркестрового колективу необхідно знати індивідуально-психологічні особливості своїх вихованців, адекватно реагувати на їх поведінку і психологічний стан, добирати для кожної людини у відповідній ситуації такий спосіб спілкування, який не вступав би у протиріччя із загальнолюдськими цінностями, мораллю суспільства, гуманністю, і в той же час мав би відповідати індивідуальним особливостям конкретної особистості. З’ясовано, що комунікативна культура майбутнього керівника оркестрового колективу є однією з визначальних властивостей сучасної людини, оскільки займає провідне місце в загальнокультурному і професійному становленні особистості. Авторами встановлено, що комунікативна культура майбутніх керівників оркестрового колективу є складовою їхньої професійної компетентності та забезпечується впорядкованістю знань, норм, цінностей і зразків поведінки, прийнятих в суспільстві та вміння органічно, природно і невимушено реалізувати їх у професійній діяльності. Водночас вона є сукупністю спеціальних комунікативних знань, навичок і умінь, за допомогою яких фахівець запобігає виникненню психологічних ускладнень, долає можливі труднощі, бар’єри та прогнозує результативність міжособистісної та ділової професійної взаємодії.