МЕТОД РОЗРОБКИ КЛАСИФІКАТОРА ЗІ ЗАСТОСУВАННЯМ ТЕОРЕМИ БАЙЄСА (BAYES) ДЛЯ УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ ПРО ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВДИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Nataliya Lukova-Chuiko; Tetiana Laptieva (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2022)
Спектр застосування кластерного аналізу дуже широкий: його використовують в археології, медицині, психології, біології, державному управлінні, регіональній економіці, маркетингу, соціології та інших дисциплінах. Кожна дисципліна висуває свої вимоги до первинних даних і правил формування груп. Очевидно, різними будуть методологічні підходи до сегментації ринку, мета якого визначити групи об’єктів, схожих між собою за ознаками та властивостями і до формування кластерів, які об’єднуються задля посилення своїх конкурентних переваг. Так при обробки інформації в інформаційному просторі методологія спрямована, зазвичай, на побудову математичної моделі кластерного аналізу досліджуваного об'єкта чи явища, і навіть отримання відповіді на питання: «Чи правдива інформація чи ні». Виявлення недостовірної інформації у цифровому світі є важливим завданням у подоланні широкого розповсюдження чуток та упереджень.