П’ЯТИРІЧНА ДИНАМІКА ЗВЕДЕНОГО ЛАТЕНТНОГО ПОКАЗНИКА ПРИСТОСОВУВАНОСТІ ПОПУЛЯЦІЙ DESCHAMPSIA ANTARCTICA (POACEAE) ОСТРОВА ГАЛІНДЕЗ (АРГЕНТИНСЬКІ ОСТРОВИ, МОРСЬКА АНТАРКТИКА) - N. Miryuta; I. Parnikoza; M. Oliinyk; E. Smetana; G. Myryuta; O. Poronnik; V. Kunakh (Український антарктичний журнал, 2018)
Мета. Охарактеризувати динаміку комплексної пристосовуваності Deschampsia antarctica (Poaceae) о. Галіндез, Аргентинські острови, Морська Антарктика впродовж п’яти антарктичних літніх сезонів. Методи. Застосовано методи визначення проективного покриття та вимірювання морфометричних показників досліджених популяцій D. antarctica: довжина листка, довжина суцвіття, довжина квітки, кількість квіток у суцвітті. Спектри запасних і захисних білків насіння досліджено за допомогою електрофореза в поліакриламідному гелі. Для отримання комплексного показника пристосовуваності — зведеного латентного показника пристосовуваності (ЗЛПП) застосовано метод екстремального групування. Оцінку ЗЛПП проводили за допомогою попарних порівнянь рядів показників. Результати. Отримано п’ятирічні тренди ЗЛПП для досліджених популяцій D. antarctica о. Галіндез. Висновки. Досліджені популяції за характером тренда динаміки комплексної пристосовуваності можна на цьому етапі об’єднати у три окремі групи, в яких тренд ЗЛПП проходить через максимум, через мінімум, або демонструє коливальний процес. Така індивідуальність, ймовірно, пов’язана з мікроумовами зростання. Подальше поповнення ряду динаміки комплексної пристосовуваності дозволить підтвердити чи спростувати коливальний характер тренду ЗЛПП, а також провести порівняння цього ряду з рядами динаміки деяких кліматичних показників.