Е-наука на шляху до семантичного Грід. Частина 2: Семантичний Web-І семантичний Грід - M. Z. Zgurovsky; A. І. Petrenko (Sistemnì Doslìdženâ ta Informacìjnì Tehnologìï, 2010)
Досліджено семантичний Web, заснований на метаданих, онтологіях і програмних агентах як фундамент для семантичного Грід, в якому інформація і послуги мають чітке визначення, що надає можливість комп’ютерам і людям працювати в кооперації зі знанням, а не з інформацією, як це робиться зараз. Розглянуто підходи до опису онтологій даних і Web- та Грід-сервісів (із станом і без стану), їхньої взаємодії, архітектури, а також й існуючі реалізації семантичних Грід.