Mennesket som ansvarlig aktør for sine prædestinerede handlinger - Irmeli Perho (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2007)
Den lærde hanbalit Ibn Qayyim al-Jawziyya (død 1350 e.v.t.) drøfter i bogen Shifa’ al-‘alil fi masaill al-qada wal-qadar wal-hikma wal-ta’lil prædestination og fri vilje. Han forsøger at vise, at den rette sunni tro hverken består i en ren prædeterminisme eller i en forestilling om en absolut fri vilje, men i en kombination af de to. Ibn Qayyims diskussion af en ‘praktisk’ tilgang til spørgsmålet om prædeterminisme vidner om en pendulering mellem to modstridende forestillinger. Han hævder, at prædestination kun skal tænkes bagudskuende som forklaring på modgang. I relation til nutidige og fremtidige handlinger skal den troende se bort fra prædestination og handle ud fra en forestilling om fri vilje. Tro på prædestination må aldrig blive en undskyldning for ikke at handle.