Bazı At Dişi Mısır (Zea mays. indendata Sturt.) Çeşitlerinin Silaj Verim Potansiyelleri - Ayşe Özge ŞİMŞEK SOYSAL; Fatih ÖNER; Hacı ŞAHAN (ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 2022)
Bu çalışma, bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) bitkisel özelliklerin belirlenmesi amacıyla 2020 yılında Konya ili Karapınar ilçesi Reşadiye mahallesi Güllükuyu yaylası çiftlik arazilerinde yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 5 tekrarlı olarak kurulmuştur. Materyal olarak 4 farklı silajlık mısır çeşidi (31Y43, 31G68, 6777 ve 7240) kullanılmıştır. Yaptığımız deneme sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildiğinde ilk koçan yüksekliği, toplam yaprak ağırlığı, stover verimi, ham protein, ADF oranı ve ham kül bakımından çeşitler arasındaki farkın önemli veya çok önemli olduğu belirlenmiştir Araştırma sonucunda bitki boyu 3.71 - 3.92 m, ilk koçan yüksekliği 171.2-197.4 cm, toplam yaprak ağırlığı 176.2 -236.4 g, toplam koçan ağırlığı 334.8-394.6 g, yaprak ağırlığı 176.2-236.4 g/bitki, toplam gövde ağırlığı 670.4-798.4 g/bitki, toplam koçan ağırlığı 334.8-394.6 g/bitki, toplam yaş ağırlık 1181.4-1385.0 g/bitki, stover verimi 8062-9854 kg/da,  Nem %26.2-27.3, nişasta oranı %22.0-26.2, ham protein %5.6-7.3, ADF %28.0-32.0, NDF %47.9-54.6, KMT %2.5-2.45, HKO %3.7-4.4 ve Ham yağ oranı % 3.1-3.6 arasında değişmiştir. 31Y43 çeşidinin bitki boyu, toplam yaprak ağırlığı, toplam gövde ağırlığı, bitki yaş ağırlığı ve stover veriminde, ADF ve NDF ortalamaları bakımından öne çıktığı ve ümit var olduğu söylenebilir.