Розробка моделі підготовчого етапу випробувань ОВТ: модель продуктивності випробувального підрозділу - І.В. Корнієнко; С.П. Корнієнко; В.А. Дмитрієв; А.Г. Павленко; Д.О. Камак (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2021)
У статті розглянуті питання математичного моделювання процесів випробування, а саме забезпечення необхідної пропускної здатності випробувального підрозділу на підготовчому етапі випробувань. Здійснена деталізація раніше розглянутої загальної схеми процесів випробування, представленої у вигляді графічної моделі системи масового обслуговування. Відокремлені часові інтервали підготовчої стадії та стадії практичного випробування, які утворюють дві послідовні системи масового обслуговування. Виконана декомпозиція системи масового обслуговування підготовчої стадії до рівня окремого випробувального підрозділу, який в свою чергу представляється підсистемою системи масового обслуговування. Обґрунтовується використання значення математичного сподівання кількості фахівців одного підрозділу у випробувальній бригади для формування кількості каналів аналітичної моделі підсистеми масового обслуговування. На основі типових аналітичних моделей систем масового обслуговування формуються показники якості функціонування випробувального підрозділу. Здійснюється аналітичне моделювання підготовчого етапу на рівні випробувального підрозділу. Результати моделювання представлені у графічному вигляді, зроблені загальні підсумки та рекомендації.