Et liv på vent - Aina Heldal Bøe (Barn, 2017)
Dette essayet handler om barn på flukt, sårbare barn som har et særlig behov for omsorg, stabilitet og forutsigbarhet. Barn som er kommet hit alene, omtales som enslige mindreårige asylsøkere. Mange kommer hit sammen med sine foreldre, og en del barn av asylsøkere blir født i Norge. Barn som har bodd sammen med foreldre uten oppholdstillatelse, i mer enn 3 år, omtales som lengeværende asylbarn. Antall asylbarn i Norge varierer fra år til år, avhengig blant annet av hvor mange som kommer, som får opphold og hvor mange som blir sendt ut. Av tilsammen 7001 barn som bodde på asylmottak i Norge pr. 31. 08. 2016 var 3050 enslige mindreårige asylsøkere og ca. 600 lengeværende asylbarn. Mange av disse barna har med seg store traumer fra hjemlandet og flukten. Å måtte bo mange år på asylmottak i Norge og vente på avklaring på asylsøknaden, er også traumatisk for dem. Alle barna, uansett om de kommer sammen med foreldre eller alene, har sine egne rettigheter hjemlet i internasjonale konvensjoner og vårt nasjonale lovverk. Behandlingen av denne gruppen er et omstridt politisk tema og har skapt politisk strid for de fleste norske regjeringer de siste to tiårene. Få saker har til tider skapt så mye engasjement i befolkningen som behandlingen av asylbarn.