Determining hemoglobin reference values in children and teenagers from Sibiu area - Totali Mana; Gligor Felicia G.; Bojita Marius; Grigore Camelia; Grigore Cristina (Romanian Journal of Laboratory Medicine, 2013)
Scop: Internatele de referinţă sunt esenţiale pentru interpretarea rezultatelor analizelor medicale, aces- tea fiind utile în luarea deciziilor medicale. Fiecare laborator trebuie să îşi stabilească propriile inteirale de re- ferinţă, clasificate pe grupe de vârstă, pentru a interpreta corect rezultatele testelor efectuate. Tennenul de “va- lori normale” a fost inlocuit cu cel de “valori de referinţă ”, pentru că se consideră că există o multitudine de va- riabile care influenţează aceste date. Cele mai multe “valori de referinţă ”, au fost stabilite cu două decenii în urmă, pe instrumente mai vechi şi pe o populaţie diferită, intervalele nemaifiind relevante în zilele noastre în ra- port cu tehnologia actuală de testare folosită de către laboratoarele clinice. Materiale şi Metode: Studiul a fost realizat la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu folosind datele din arhiva electronică a laboratorului. Probele pro- vin de la pacienţii (copii şi adolescenţi) internaţi în spital şi cei din ambulatoriu din perioada ianuarie-decem- brie 2010. Testarea probelor de sânge a fost făcută cu analizorul Sysmex XS lOOOi. Stabilirea intervalelor de referinţă pentru hemoglobina s-a realizat pe un eşantion de 9838 pacienţi. Pacienţii au fost împărţiţi în 3 clase de vârstă, 1 lună -2 ani; 2-10 ani şi 10-18 ani. Intervalele de referinţă au fost stabilite, după eliminarea de eşan- tioane, folosind metoda robustă, pentru a obţine percentilele 2,5 şi 97,5 utilizându-se programul SPSS. Rezultate şi concluzii: Rezultatele obţinute sunt diferite în comparaţie cu cele date de Roche Diagnostics 2004 dar mai apropiate de valorile de referinţă stabilite în manualul lui Lothar Thomas, M.D., in Laboratory diagnostics.