Czytelnictwo tradycyjne vs. cyfrowe – zmiany w kulturze czytelniczej - Piotr Rudera (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2014)
Zmiany w oczekiwaniach i mentalności współczesnego odbiorcy powodują, że klasyczne podejście do procesu czytania wydaje się nieaktualne. Recepcja treści dla czytelnika mającego do wyboru dwa równoległe nośniki – często tej samej – informacji, ale zaprezentowanej w inny sposób sprawia, że decyduje się na pozostanie przy tradycyjnej formie, zmienia go na nośnik cyfrowy, albo wykorzystuje obydwie formy prezentacji treści. Jednym z problemów powstałych wskutek takich działań jest to, jakie praktyki przenoszą użytkownicy tradycyjnych mediów na elektroniczne i odwrotnie? Artykuł jest próbą odpowiedzi na powyższe pytania i usystematyzowaniem dyskusji na temat przyszłości tradycyjnych nośników treści w kontekście rozwijającej się formy cyfrowej.