Batı Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Fındık Çeşitlerinde Karbonhidrat Düzeylerindeki Değişimin Enzimatik Yöntemle Belirlenmesi - A. İ Lhami Köksal; Yeşim Okay; Nevzat Artık; Burak Kunter (Journal of Agricultural Sciences, 2001)
Bu çal ış mada Düzce bölgesinde bulunan Tombul, Palaz, Kal ı nkara, Çak ı ldak, Mincane, Foşa ve Sivri çeşitlerine ait ocaklarda belirlenen ana dallardan al ı nan kabuk örneklerindeki fruktoz, glukoz, sakaroz ve toplam karbonhidrat miktarlar ı , enzimatik yöntem kullan ı larak saptanm ışt ı r. Kabuk örnekleri iki y ı l üst üste olacak şekilde, her ay düzenli olarak al ı nmışt ı r. Kabuk dokular ı nda belirlenen fruktoz, glukoz, sakaroz ve toplam karbonhidrat miktarlar ı n ı n çeşitllerin hemen tümünde yaz aylar ı nda daha düşük, kış aylar ı nda ise daha yüksek düzeylerde oldu ğ u belirlenmiştir. Genel say ı labilecek bir durum olarak, karbonhidrat miktarlar ı ilkbahar aylar ı nda bir miktar azalmakta, yaz aylar ı boyunca düşük miktarlarda seyreden ve daha stabil say ı labilecek bir değ işimin ard ı ndan, sonbahar ı n ortalar ı nda artmaya başlamakta ve bu miktar artışı kış aylar ı na kadar devam etmektedir.