Opieka pielęgniarska nad pacjentem w przebiegu marskości wątroby z wykorzystaniem ICNP® - Mariola Rybka; Donata Krakowska (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2021)
Wstęp. Marskość wątroby to przewlekła choroba postępująca o charakterze bliznowacenia miąższu wątroby. Marskość wątroby jest postępującą i nieodwracalną chorobą prowadząca do jej niewydolności. Upośledzenie pracy wątroby prowadzi nieuchronnie do szeregu zmian w organizmie człowieka. Obecnie szacuje się, że około 60% pacjentów umiera w ciągu czterech lat od ustalenia rozpoznania niewydolności wątroby. Marskość wątroby obniża jakość życia powodując jednocześnie narastające problemy społeczne, psychiczne, zdrowotne i emocjonalne. Poważnym powikłaniem długotrwałego zatrucia, wynikającego z niewydolności wątroby, jest encefalopatia wątrobowa, która prowadzi do uszkodzenia mózgu.