Energijos vartojimo efektyvumo didinimo skatinimas Lietuvoje - Dalia Štreimikienė; Asta Mikalauskienė; Giedrius Širvys (Ekonomika, 2006)
Straipsnyje susisteminami Lietuvoje taikomi įvairūs instrumentai, skirti energijos vartojimo efektyvumui didinti. Šie skatinimo arba valstybės intervencijos į rinkas instrumentai yra būtini, norint įveikti rinkos ydas ir kliūtis, stabdančias energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemonių plėtrą. Energijos vartojimo efektyvumas straipsnyje yra traktuojamas kaip taupus visų energijos nešiklių (tiek kuro, skirto energijai gaminti, tiek elektros, šilumos ir kt. energijos formų) vartojimas. Straipsnio tikslas - išanalizuoti Lietuvoje šiuo metu taikomus skatinimo instrumentus, skirtus energijos vartojimo efektyvumui didinti, bei įvertinti jų įtaką energijos intensyvumui mažėti Lietuvoje ir apžvelgti naujų lanksčių skatinimo instrumentų įgyvendinimo galimybes, remiantis kitų šalių patirtimi. Straipsnyje nustatytos energijos intensyvumo kitimo tendencijos Lietuvoje ir susisteminti Lietuvoje taikomi teisiniai, instituciniai, finansiniai, fiskaliniai ir kt. skatinimo instrumentai energijos vartojimo efektyvumui didinti. Taip pat straipsnyje išanalizuotos galimybės sujungti lanksčius energijos vartojimo efektyvumo didinimo skatinimo instrumentus su kitomis lanksčiomis aplinkosauginėmis poveikio priemonėmis (prekyba šiltnamio dujų emisijomis ir prekyba žaliaisiais sertifikatais) bei pateikti skatinimo instrumentų energijos vartojimo efektyvumui didinti plėtros Lietuvoje pasiūlymai.