Over Folliküllerinde ADAMTS 16 Ekspresyonu ve FSH, LH İlişkisi - Mürüvvet Akçay Çelik; Hilal Balta; Ali Aslan; Havva Erdem; Arzu Şahin; Beyhan Mollamehmetoğlu (Sakarya Tıp Dergisi, 2020)
Amaç: ADAM TS proteinleri, transmembran glikoproteinlerdir.ADAMTS ailesindeki proteazlarda disregülasyon veya fonksiyonel değişiklikler, polikistik over sendromu (PCOS) ve prematür over yetmezliği (POF) gibi üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada; follikül epitelinde ADAMTS 16 ekspresyonunun FSH ve LH ile ilişkisinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2013-2015 yılları arasında ooferektomi geçirmiş olan ve alınan doku örnekleri patoloji bölümüne gönderilen, yaş aralığı 18-55 yıl olan toplam 78 vaka dahil edildi. Vakalara ait parafin bloklardan polilizinli lam üzerine, 3 mikrometre kalınlığında kesitler alındı. Bu kesitlere ABC tekniği ile imuunohistokimyasal olarak FSH, LH ve ADAMTS-16 uygulandı. Işık mikroskobu altında boyanma değerlenrilirken; yok:0,hafif boyanma:1, orta:2, şiddetli:3 olarak derecelendirildi. Çalışmada hastalardan alınan örnekler üzerinde yapılan patolojik inceleme sonrasında yapılan LH, FSH, ADAM TS -16 boyanma sonuçlarının (Yok, Var) birbirleriyle ve hastaların yaşı ile arasındaki bağımlılık yapısını incelemek amacı ile ki-kare analizi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalar SPSS 19.0 V istatistik paket programında yapılmış olup bulgular n ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Bulgular: Hastalardan alınan örnekler üzerinde yapılan patolojik inceleme sonrasında yapılan LH, FSH ve ADAMTS -16 boyanma sonuçlarının hastaların yaşına göre değişmediği belirlenmiştir (sırasıyla; P=0.215, P=0.665 ve P=0.508).Hastalardan alınan örnekler üzerinde yapılan patolojik inceleme sonrasında yapılan LH boyanma sonuçlarının FSH boyanma sonuçlarına bağlı olarak değiştiği (P lt;0,001) ve LH boyanma sonuçlarının da ADAMTS -16 boyanma sonuçlarına göre değiştiği (P lt;0.05) belirlenmiştir. FSH boyanma sonuçlarının ise ADAMTS -16 boyanma sonuçlarına göre değişmediği belirlenmiştir (P=0,308). Sonuç: ADAMTS’lerin rollerine yeni bir bakış açısı; doğurganlığın ardındaki moleküler mekanizmaları daha derinlemesine anlamayı ve üreme organlarının işlev bozukluğunu öngören biyolojik belirteçlerin geliştirilmesini sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Ooferektomi, ADAMTS-16, FSH, LH.