Логістичний менеджмент, як інструмент оптимізації логістичних витрат - І. І. Савенко; Д. В. Седіков (Ekonomìka Harčovoï Promislovostì, 2020)
Конкурентоспроможність підприємств виступає ключовою умовою виживання та подальшого їх розвитку в умовах жорсткої ринкової економіки. Забезпечення ефективного рівня конкурентоспромож- ності досягається різними методами, прийомами організаційного, технологічного та технічного харак- теру. В переліку ефективних методів та прийомів чільне місце займає логістика, як прогресивний на- прямок господарювання. Стаття присвячена дослідженню впливу логістики на конкурентоспромож- ність підприємств, впливу логістичного менеджменту, як інструментарію логістики, на оптимізацію ло- гістичних витрат, впливу логістичних витрат на формування собівартості продукції та шляхів їх скоро- чення. Не зважаючи на трансформації, які протікають в суспільстві (перехід до постіндустріалізму), більш ефективних інструментів менеджменту підприємств аніж логістичний підхід, наука та практика не розробила. В роботі проведено дослідження дефініцій «логістика», «логістичний менеджмент», «логістичні витрати» та наведено авторські визначення термінів.