Informirani pristanak: komunikacija izmeÄ‘u lijeÄnika i bolesnika - Vida JeremiÄ‡ (European Journal of Bioethics, 2013)
Ovaj tekst bavi se pitanjem informiranog pristanka, kao odraza fundamentalne promjene u odnosu lijeÄnik - bolesnik. Fokus teksta je informacija u informiranom pristanku, koja predstavlja najproblematiÄniji aspekt informiranog pristanka, jer koliÄina informacija i naÄin na koji Ä‡e ih lijeÄnik prenijeti bolesniku joÅ¡ uvijek nisu pravno regulirani u veÄ‡ini zemalja, pa ni u Srbiji. U optereÄ‡enim zdravstvenim sustavima u kojima lijeÄnik raspolaÅ¾e vrlo malom koliÄinom vremena po bolesniku, najmanje vremena ostaje za informiranje i razgovor, stoga je neophodno posvetiti paÅ¾nju prosvjeÄ‡ivanju i edukaciji i lijeÄnika i bolesnika o znaÄaju razgovora u odnosu lijeÄnik â€“ bolesnik, jer se smatra da je upravo razgovor presudno vaÅ¾an element informiranog pristanka. S obzirom na to da zakonodavac Republike srbije nalaÅ¾e davanje informacija vezanih iskljuÄivo uz bolesnikovo odbijanje medicinske mjere, a da sve ostale informacije koje trebaju sluÅ¾iti bolesnikovu pravu na samoodluÄivanje i pristanak prepuÅ¡ta slobodnoj procjeni lijeÄnika, postavlja se pitanje koliko se zaista koncept informiranog pristanka primjenjuje u praksi.