The Troubles with Cupolas - R. Armstrong L. Osborne (Acta Carsologica, 2016)
Kupole so korozijske tvorbe v obliki kupol, znane tako s krasa v apnencih kot tudi v anhidritih. Medtem ko je bilo v literaturi precej razpravljanja o verjetnem nastanku in pomenu teh oblik, pa je zelo malo podrobnih opisov teh oblik ter definicij tega pojma. Zato je s kupolami precej težav: Kaj je kupola? Kje se kupole pojavljajo? Kakšne so kupole? Ali so kupole povezane z določenimi drugimi oblikami? Ali so kupole oblike v stropu ali oblike, ki jih je strop prerezal? Kako kupole nastajajo? Kako lahko rešimo ta vprašanja? V prispevku je veliko odgovorov na ta vprašanja, toda večji del terenskih raziskav in teoretičnega dela bo treba šele opraviti. Najpomembnejša so podrobna terenska opazovanja in merjenja kupol ter tistih oblik, ki so z njimi povezane. Tako bo mogoče rešiti vprašanje kupol in tako bo mogoče izvedeti še več o nenavadnih jamah, v katerih se kupole pojavljajo.