Temperamentové vlastnosti a výkonová motivace závodníků – juniorů ve vodním slalomu - Milan Bílý; Vladimír Süss; Petra Matošková (ACC Journal, 2011)
V příspěvku se zabýváme temperamentovými vlastnostmi a profilem výkonové motivace u juniorských závodníků ve vodním slalomu. Výkon v této disciplíně klade vysoké nároky na psychiku mladého závodníka. Znalost temperamentu a výkonové motivace sportovce, respektování jejich zvláštností, vlivu na výkonnost, motorické učení a vztahy by měla být samozřejmou podmínkou tréninkového procesu. Jedná se o případovou studii explorativního charakteru. Sledovaným souborem byla specifická skupina 16 juniorských závodníků vrcholové úrovně ve vodním slalomu. K vyšetření byly použity dva standardizované dotazníky: Eysenckův dotazník temperamentu EPI a dotazník motivace výkonu (DMV) autorů Pardela, Maršálové Hrabovské (1984). Na základě Eysenckova dotazníku temperamentu bylo zjištěno, že v současné době pro podání vrcholného výkonu v juniorských, resp. kategoriích závodníků do 23 let, je nejvhodnějším typem sangvinik s nízkým skóre neurotismu, s průměrnými hodnotami motivace výkonu i brzdící anxiozity a vysokou hodnotou ve škále anxiozity pozitivní.