Adaptívna pamäť – jej vplyv na vedomosti a emócie žiakov voči živočíchom - Viera Novanská; Alexandra Platková (Envigogika, 2018)
Adaptívna pamäť je nepochybne jednou z oblastí, ktorá je nedostatočne prebádaná a to najmä u detí v školskom veku. Komplexnosť tejto problematiky je dôkazom množstva výskumov, ktoré sa adaptívnou pamäťou zaoberajú a porovnávajú v rámci jednotlivých skupín ľudí. V predkladanom článku sa venujeme vplyvu adaptívnej pamäti u detí na základnej škole. Zisťovali sme, ako ovplyvňuje adaptívna pamäť vedomosti a emócie žiakov šiesteho a siedmeho ročníka ZŠ voči vybraným živočíchom. Výsledky výskumu, ktorý bol realizovaný v školskom roku 2015/2016, potvrdili vplyv adaptívnej pamäti na kognitívne a emočné procesy žiakov. Učitelia by mali pri výučbe venovať pozornosť aj pamäťovým mechanizmom, ktoré ovplyvňujú žiakovo vnímanie a zapamätávanie si informácií.