Konik Işın Hüzmeli Bilgisayarlı Tomografi Kullanılan bir Vakada İnternal Rezorbtif Defektlerin Tedavisi - Elif Ertaş; Hakan Arslan; İsmail Çapar; Serhat Köseoğlu (Cumhuriyet Dental Journal, 2014)
İnternal kök rezorbsiyonunun etiyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Travma ve kronik pulpitis ana risk faktörleri olarak düşünülmektedir. Proses genellikle asemptomatiktir ve rutin radyografik inceleme sırasında teşhis edilir. 30 yaşında erkek hasta, üst çene lateral dişine kompozit dolgu sonrasında gece ağrısı ve şişlik şikayetleriyle fakülte kliniğine başvurdu. Radyografik inceleme üst çene santral kesicilerde internal rezorbsiyon olduğunu ortaya çıkardı. Konik ışın hüzmeli bilgisayarlı tomografi incelemesi bu durumu doğruladı. Üç dişe kök kanal tedavisi uygulandı, ancak lateral kesicinin kök kanalı apikal üçlüye ulaşmaya müsaade etmedi. Bu nedenle tedavi planlamasına ek olarak cerrahi uygulamada eklendi. Bu vaka raporu üst çene kesici dişlerdeki internal rezobsiyona ortograd ve lateral kesiciye ise retrograd uygulamayı anlatmaktadır.