OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN SON YILLARINDA GAZETE REKLAMLARI VE UYGULAMALARI - Mehmet İvrendi; İsmail Akbal; Murat Canıtez (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005)
Reklamcılık insanlarıbir mal veya hizmet satınalmaya ikna etmenin en etkili yollardan biridir. Türkiye ekonomisinde reklamcılığın önemi ve etkileri ile ilgili bir takım kitaplar, makaleler vb. bazıçalışmalarıbulmak mümkündür. Fakat, reklamcılığın tarihi ve başlangıcıhakkındaki çalışmalar söz konusu olduğunda, çok az çalışma olduğunu görmekteyiz. Biz bu çalışmada araştırmacıların dikkatini reklamcılığın tarihsel gelişimine çekmeye çalıştık. Bu çalışmanın esas konusu Osmanlı İmparatorluğu’ndaki gazete reklamlardır. Biz bu çalışmada, Osmanlıİmparatorluğu’nun son dönemindeki gazete reklamlarınısergiledik ve bilimsel bir analizle değerlendirdik.