ارتباط محدودیت رشد داخل رحمی نوزادان با گروهی از متغیرها - مریم احمدی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار, 1970)
یکی از عوامل مهم در تعیین وضعیت نوزادان، وزن هنگام تولد آن‌ها است. کم‌وزنی هنگام تولد نقش موثری در بیماریزایی شیرخوار دارد و مرگ و میر در این گروه 40 برابر بیشتر از نوزادان با وزن طبیعی است که برای خانواده و جامعه بسیار هزینه آفرین می‌باشد. از این رو، بر آن شدیم تا پژوهشی را در زمینه انجام دهیم و بدین منظور 86 نوزاد با وزن کمتر از 2500 گرم در عرض از طریق نمونه‌گیری ساده انتخاب شدند. نوزادان همگی ترم بوده و بطور سرشتی نیز کم وزن نبودند. در این مطالعه، متغیرهای چون سن مادر، جنس نوزاد، رتبه تولد، حجم خانوار، شغل و تحصیلات مادر، طبقه اجتماعی خانواده، فشارخون مادر، سابقه تولد نوزادان کم وزن، محل سکونت، سابقه مصرف مرتب آهن و کلسیم در بارداری، سابقه تهوع و استفراغ‌های بدخیم بارداری و عفونت‌های واژینال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین رتبه تولد، سن مادر، فشارخون، تهوع و استفراغ‌های بدخیم بارداری با محدودیت رشد داخل رحمی، ارتباط معنی‌داری وجود دارد. بطوری که با افزایش سن مادر، وزن نمونه‌ها افزایش می‌یافت. مادران با فشارخون بالاتر از 140/90 mmHg، نوزادان کم وزن‌تری داشتند. همچنین نمونه‌ها با وزن کمتر، در مادران مبتلا به تهوع و استفراغ‌های بدخیم بارداری مشاهده شد.