ОЦІНКА БІОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ШПИНАТУ ГОРОДНЬОГО ЗА ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ - О. І. Улянич; К. М. Шевчук; І. О. Кучер (Вісник Уманського національного університету садівництва, 2023)
У статті обґрунтовано та досліджено процес формування біометричних показників шпинату городнього з використанням різних строків сівби в Південному Степу України. Для дослідження були використані польові, статистичні, розрахунково-аналітичні та лабораторні методи. Досліджувалися сорти Фантазія і Малахіт. Вивчали поведінку рослин після шести строків сівби. Біометричні показники шпинату городнього, а саме, висоту рослин, площу листкової пластинки та загальну площу листків на гектарі, досліджували у упродовж вегетаційного періоду. За контроль обрано сорт Фантазія та сівба в 1 декаді квітня. Спостереження, що були проведені у 2019–2021 рр. показали, що ранній строк сівби у ІІІ декаді квітня, ІІ декаді травня та ІІ декаді червня, виявились більш сприятливим для сорту Фантазія, оскільки на одній рослині утворилась більша кількість листків – 5,7–6,0 шт/росл. За пізніх строків посіву, а також за посіву в І декаду квітня спостерігалося істотно менша кількість листків – 5,0–5,2 шт/росл. У сорту Малахіт кількість листків варіювала слабко не зважаючи на різні строки посіву і знаходилась в межах від 5,0 до 5,4 шт/росл. Дослідження показали, що рослини шпинату мали більшу листкову поверхню (114,2–127,7 см2) у ранні строки сівби. Рослини, які висівали в серпні, мали меншу площу листкової поверхні – 86,0–106,2 см2. Нами встановлено також, що більшу площу листка рослини шпинату городнього сформовують у разі помірної температури під час росту у фазу формування розетки та сівби починаючи з ІІІ декади квітня по ІІ декаду червня. У сорту Фантазія загальна площа листків збільшувалася і, залежно від строку, становила від 1,57 тис. м2/га до 1,72 тис. м2/га а у досліджуваного сорту Малахіт – від 1,71 тис. м2/га до 1,73 тис. м2/га. В свою чергу найвищі показники у фазу технічної стиглості отримано за висіву у ІІІ декаду квітня та ІІ декаду травня. І у контрольного сорту Фантазія площа листків збільшувалася від 31,1 до 33,4 тис. м2/га та у сорту Малахіт діапазон площі листків був ширший та становив від 30,8 до 32,2 тис. м2/га. Високу урожайність товарної зеленої маси шпинату вирощено у результаті сівби у ІІІ декаді квітня та ІІ декаді травня і у сорту Фантазія вона досягла 22,9–23,0 т/га, у сорту Малахіт – 23,3–23,9 т/га. В ході досліджень було виявлено сильну позитивну кореляційну залежність між масою рослин та кількістю листків (r = 0,98), а також між урожайністю шпинату та масою рослин (r = 0,91). Такий спосіб посіву шпинату городнього в різний час можна рекомендувати фермерам і одноосібникам, які вирощують овочі, щоб продовжити період отримання свіжої зелені з ранньої весни – з третьої декади квітня до кінця вересня, а у деякі роки – до середини жовтня.