STRUCTURA NOSOLOGICĂ ȘI DINAMICA DIZABILITĂȚII POPULAȚIEI ADULTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA - Diana CONDRAȚCHI; Nadejda PISARENCO; Constantin MARTÎNIUC; Serghei PISARENCO; Mihail LUCHIAN (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2021)
Scop. Studierea structurii nosologice actuale și a dinamicii dizabilității la populația adultă din Republica Moldova. Materiale și metode. Analiza datelor statistice oficiale (statistica.md, cnddcm.msmps.gov.md) pentru anii 2015-2019. Rezultate. În anii 2015-2019, în republică s-a constatat o schimbare ondulatorie a numărului de adulți recunoscuți cu dizabilitate primară cu creșterea numărului lor în 2019 cu ⅔ față de anul 2018 (13713 și, respectiv, 8350). Structura dizabilității, ținând cont de gradul de severitate, s-a schimbat nesemnificativ în perioada studiată. În 2019, a dominat dizabilitatea medie - 47,1%; dizabilitatea accentuată și severă au fost stabilite în 38,0% și, respectiv, 14,9% din cazuri. De asemenea, la modul general, structura nosologică a dizabilității, s-a schimbat puțin. În 2019, principalele cauze ale dizabilității populației adulte au fost tumorile - 20,0%, bolile cardiovasculare - 18%, bolile sistemului musculo-scheletal și țesutului conjunctiv - 14,6%. În același timp, în 2019, maladiile aparatului respirator au fost cauza dizabilității în 2,7% din cazuri, sau de 1,4 ori mai frecvent față de 2018. Concluzii. În ultimii ani, principalele cauze de invaliditate în republică sunt tumorile, bolile cardio-vasculare, bolile aparatului locomotor, și țesutului conjunctiv; ponderea maladiilor aparatului respirator nu depășește 2,7%. În structura dizabilității predomină cea medie.