Ocena płynności finansowej w przedsiębiorstwie uwagi terminologiczne i metodologiczne - Andrzej Kuciński (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2022)
Płynność finansowa stanowi kluczowy obszar oceny działalności przedsiębiorstwa. Posiadanie płynności finansowej jest niezbędne dla prawidłowego i sprawnego funkcjonowania podmiotu gospodarczego na rynku. Jednocześnie płynność finansowa musi być nieustannie monitorowana i poddawana ocenie, a do tego celu wykorzystywane są przede wszystkim statyczne wskaźniki płynności finansowej. Za cel artykułu przyjęto wykazanie niejednoznaczności terminologicznych przy definiowaniu istoty i pojęcia płynności finansowej, zobrazowanie problemu odnoszącego się do kwestii pomiaru płynności finansowej w związku z występującymi rozbieżnościami konstrukcyjnymi oraz definicyjnymi wskaźników statycznej płynności finansowej oraz ukazanie trudności oceny płynności finansowej w związku z prezentowanymi różnymi wartościami normatywnymi wskaźników. W opracowaniu wykorzystano jako główną metodę badawczą krytyczną analizę literatury. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w literaturze poświęconej zagadnieniu płynności finansowej występuje wiele niejednoznaczności o charakterze terminologicznym, konstrukcyjnym, a także interpretacyjnym dotyczących wskaźników finansowych, które wykorzystywane są przy pomiarze i ocenie płynności finansowej. Wyeliminowanie tych problemów przyczynia się do uzyskania jakościowo lepszej informacji na temat kształtowania się płynności finansowej w jednostce gospodarczej.