Priznanje i ovrha na području EU– uzajamno povjerenje i zaštita temeljnih ljudskih prava - Ines Medić (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2017)
U području slobode, sigurnosti i pravde, uzajamno povjerenje usko je povezano s uzajamnim priznanjem. Uzajamno priznanje omogućava da odluka donesena u jednoj državi članici bude priznata i ovršena u drugoj državi članici kao da je riječ o domaćoj odluci. Nema uzajamnog priznanja bez uzajamnog povjerenja. Nema uzajamnog povjerenja bez zaštite temeljnih ljudskih prava. Iako se, u primarnom pravu EU, izrijekom nigdje ne spominje, uzajamno povjerenje eksplicitno je navedeno kao okosnica brojnih akata sekundarnog prava EU. Na žalost, europski zakonodavac nije se potrudio pojasniti moguća značenja i ulogu te sintagme. Stoga se u ovom radu osvrćemo na razvoj ideje uzajamnog povjerenja, potom na ulogu uzajamnog povjerenja kao podloge za priznanje i ovrhu u kontekstu unutarnjeg tržišta te područja slobode, sigurnosti i pravde, i, za kraj, u praksi Suda EU i Europskog suda za ljudska prava.