Zoledronik asit osteoporozlu β-talasemi hastalarında kemik mineral yoğunluğunu arttırır: Bir vaka kontrol çalışması - Mehtap EVRAN OLGUN; Emel GÜRKAN; Abdullah TULİ (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmada osteoporozu olan β-talasemi hastalarında zoledronik asit tedavisinin etkinliği incelenmiştir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 33 β-talasemili hasta ile kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyetleri uyumlu 25 sağlıklı gönüllü alındı. Hastalarda 0. 6. ve 12.aylarda DEXA ve serum ve idrarda osteoporozun bazı biyokimyasal belirteçleri ölçüldü. Talasemili hastalar 12 ay süreyle her altı ayda bir 4 mg İV zoledronik asit ve 0.25 mcg/gün kalsitriol alanlar olmak üzere rastgele iki ayrı gruba ayrıldı. Gonadal fonksiyonlarına göre de iki alt gruba ayrılarak takip edildiler. Bulgular: Hastalar yaş ortalaması 23.1±1.3 ve kemik yaşı ortalaması 16.3±0.35 yıl olan 21 erkek, 18 kadından oluşmaktaydı. On iki ay sonunda zoledronik asit grubunda lumbar vertebra ve femur boynu kemik mineral yoğunluğu anlamlı artış gösterdi. Hipogonadik olup hormon replasmanı yapılan hastalarda lumbar vertebra ve femur boynu t-skoru anlamlı artış gösterdi. Serum NTX düzeyleri tedavinin sonunda her iki tedavi grubunda da kontrol grubuna göre belirgin olarak yükselme gösterdi. Hipogonadik hastalar içinde zolendronik asit alanlarda idrar NTXdüzeylerinde, normogonadik hastalar içinde kalsitriol alanlarda idrar NTX ve serum IGF-1 düzeylerinde anlamlı artış saptandı. Sonuç: Çalışmamızda zoledronik asit kemik mineral yoğunluğu ve t-skorlarında belirgin düzelmeler sağlamıştır. Bu düzelme IGF-1 düzeyi ile korelasyon göstermiştir.