Universality of Humorous Tonality (as exemplified, in Texts by Ukrainian and German Authors) - SVITLANA IVANENKO (Stylistyka, 2021)
Тональність як категорія тексту надає широкі можливості для характеристики особливостей текстів різних типів. Так, тексти з гумори- стичною тональністю, екстралінгвістичними чинниками яких є почуття гумору і конкретні факти об’єктивної реальності, виявляють універсальність, що зображається представниками красного письменства різних країн за допомогою стандартних стилістичних засобів. Своєрідність текстів з гумористичною тональністю зумовлена насамперед конкретикою життя, спроможністю знаходження автором таких понять для зображення комічних колізій, значення яких щонайбільше віддалені одне від одного за умови прозорості смислового зв’язку. Інтенсивність гумористичної тональності твору залежить від цього фактору віддаленості понять, який, однак, є також універсальним.