Türk Ulusal Kimliğinin Kurucu Bir Ögesi Olarak Kolektif Bellek: Okul Ders Kitaplarında Çanakkale Savaşı Anlatıları - Ali Gençoğlu (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2016)
Bu çalışmanın konusu Türkiye'de ulusal kimliğin inşasında ve sürdürülmesinde kolektif belleğin rolünün resmi tarih yazımı göz önünde bulundurularak incelenmesidir. Bu bağlamda, Türkiye'de örgün eğitim kurumlarında tarih dersi kapsamında okutulan kitaplarda Çanakkale savaşı anlatıları ele alınacaktır. Böylelikle, bir kolektif birlik olan ulus kavramının öngördüğü ulusal kimliğin kurulması ve yeniden üretilmesinde kolektif belleğin nasıl işlevsel olarak kullanıldığı ve ne gibi kaynaklar sağladığı ortaya konacaktır. buna ek olarak kolektif bellek kavramının günümüz siyasal ve sosyal düşünceleri çerçevesinde ekillenen yapısına vurguna odaklanılacaktır. Bu bağlamda çanakkale savaşı anlatılarının türk siyasal ve sosyal hayatında etkili düşünceler tarafından nasıl ele alındığı ve nasıl kurgulandığı da ayrıca belirtilecektir.