Birinci Dünya Savaşı’nda Esir Düşen Türk Askerlerinde Görülen Dikenli Tel Psikozu - Rıza Özbölük (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
Birinci Dünya Savaşı boyunca on binlerce Türk askeri esir düştü. Çoğunlukla Rus ve İngiliz orduları tarafından esir alınan Türk askerleri, uzak coğrafyalarda, alışık olmadıkları iklimlerde uzun müddet esarette kaldılar. Ruslar tarafından esir alınan askerler için en zorlu süreç, esir kamplarına kadar olan nakil süreçleriydi. Zira esirler, çok uzun mesafeleri dondurucu soğukta ve asgari yaşam şartlarından uzak şekilde kat etmek zorunda bırakıldılar. Birçok askerin hayatını kaybettiği bu süreç çoğunlukla Sibirya’daki kamplarda son bulmaktaydı. Kamplara girdikten sonra da ciddi problemlerle baş etmek zorunda kalan esirler, Bolşevik İhtilali’nin getirdiği otorite boşluğu sayesinde bir nebze olsun serbestiye kavuştular. İngilizlere esir düşenler ise bunaltıcı bir esaret hayatına katlanmak zorundaydılar. Hem kamplara nakilleri sırasında hem de kamplarda bulundukları süreçte dış dünyadan tamamen izole edildiler. Bu durum savaş esirleri arasında Dikenli Tel Psikozu olarak adlandırılan bir soruna yol açtı.