Preinaka tužbe - Jozo Čizmić (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2007)
Preinaka tužbe jest dispozitivna radnja tužitelja kojom se vrši promjena predmeta spora (objektivna preinaka), odnosno stranaka (subjektivna preinaka), zbog koje izmijenjena tužba u objektivnom i/ili subjektivnom smislu nije istovjetna s onom prvobitnom. U radu autor analizira institut preinake tužbe ukazujući i na stajališta pravne teorije i sudske prakse, te naglašava i promjene koje je ovaj institut doživio nakon noveliranja našeg parničnog postupka 2003. godine. Usto, autor ukazuje i na izmjene ovoga instituta koje se predlažu de lege ferenda, u Prijedlogu novele Zakona o parničnom postupku iz 2006. godine.