Discursos de gènere en la política legislativa: un estudi de cas - Marc Barbeta Viñas; María Jesús Izquierdo Benito (Athenea Digital, 2014)
El present treball té com a propòsit fer una contribució empírica a l’anàlisi de la influència del gènere en les elits polítiques. Apliquem els models teòrics que defineixen la construcció dels gèneres com a posicions psíquiques i socials diferenciades generalment en funció del sexe a les activitats parlamentàries. I desenvolupem una anàlisi qualitativa que aborda el gènere en els debats parlamentaris. El material analitzat l’hem extret dels textos corresponents a les sessions de debat sobre la proposta de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, recollides als Diaris de Sessions dels dies 28 i 29 de setembre del 2005. Més enllà de la contribució a la perspectiva sociològica que suposa l’anàlisi realitzada, a partir dels resultats d’aquesta, emfatitzem en la necessitat de la incorporació de les dones en la vida política en tant la seva infrarepresentació corre en paral•lel a una orientació dels debats cap a la confrontació, l'objectivisme i l’ universalisme característics del gènere masculí, i una escassa presència relativa de discursos centrats en la conciliació de posicions, i les necessitats de les persones, trets que caracteritzen el gènere femení.