ارزش افزوده (ماتریکس) مکمل لیزوفسفولیپید بر انرژی قابل متابولیسم انواع چربی و مواد مغذی قابل هضم جیره ذرت - کنجاله سویا در جوجه‌های گوشتی - علی اکبر سالاری; ابوالقاسم گلیان; احمد حسن آبادی (پژوهشهای علوم دامی ایران, 2020)
به منظور برآورد ارزش افزوده ناشی از افزودن مکمل لیزوفسفولیپید بر قابلیت هضم مواد مغذی و انرژی قابلمتابولیسم چربیها آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل 4 × 3 × 2 شامل، دو سطح مکمل لیزوفسفولیپید (0 و 250 گرم در تن)، سه منبع چربی (روغن سویا، پیهگاوی و مخلوط 50 :50 آنها) در چهار سطح چربی (0، 3، 6 و 9 درصد) و شش تکرار با دو قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 به مدت 3 روز انجام گرفت. تعداد 12 جیره از طریق جایگزینی روغن سویا، پیهگاوی و مخلوط آنها در چهار سطح با جیره پایه تهیه و سپس هر جیره به دو قسمت مساوی تقسیم و به یک قسمت از آنها 25/0 گرم در کیلوگرم مکمل لیزوفسفولیپید اضافه و مخلوط شد تا 24 جیره تهیه شود. افزودن مکمل لیزوفسفولیپید به جیرهها بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک و چربی خام آنها تأثیر معنیداری نداشت. در حالی که اثر متقابل سطح جایگزینی و منبع چربی بر محتوای انرژی قابل متابولیسم جیرهها معنیدار بود (05/0>P). اثرات متقابل دوجانبه و سهجانبه برای انرژی قابل متابولیسم چربی و قابلیت هضم مواد مغذی جیره معنیدار نبودند. محتوای انرژی قابل متابولیسم روغن سویا، پیهگاوی و مخلوط آنها به ترتیب 8367، 6134 و 6547 کیلوکالری در کیلوگرم برآورد شد. مکمل لیزوفسفولیپید باعث بهبود انرژی قابل متابولیسم منابع مختلف چربی به مقدار 4/596 کیلوکالری در کیلوگرم چربی شد. معادلات رگرسیونی ارزش افزوده لیزوفسفولیپید برای انرژی قابل متابولیسم هر کیلوگرم روغن سویا، پیهگاوی و مخلوط آنها را به ترتیب 157، 43 و 211 کیلوکالری در کیلوگرم برآورد نمودند. در مجموع، مکمل لیزوفسفولیپید تأثیری بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک و چربی جیره نداشت، اما انرژی قابل متابولیسم منابع چربی را به‌طور معنیداری ‌افزایش داد.