ТЕХНІЧНИЙ АУДИТ ЗАХИЩЕНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНО - ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПІДПРИЄМСТВ - Юрій Якименко; Дмитро Рабчун; Тетяна Мужанова; Михайло Запорожченко; Юрій Щавінський (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2023)
Розглянуто зміст аудиту і тестування вразливості інформаційно - телекомунікаційної системи (ІТС) будь-якого підприємства. На основі результатів аудиту інформаційної безпеки оцінюється в цілому захищеність ІТС підприємства. Оцінку захищеності ІТС пропонується проводить, використовуючи тестування на проникнення за наступними напрямками: тестування на проникнення ззовні і зсередини інформаційної інфраструктури, тестування соціальною інженерією персоналу підприємства і тестування на стійкість до DDoS атакам; оцінка захищеності мобільного додатку, веб-ресурсу і бездротових мереж. Запропонований загальний алгоритм проведення тестування на проникнення IT-інфраструктури (аналіз вразливостей та захищеності інформаційних ресурсів) у вигляді етапів: ініціалізації, пасивної і активної розвідки, експлуатації і пост-експлуатації, систематизація і презентація результатів оцінки безпеки, оцінки ризиків та вразливостей, рекомендацій щодо їх усунення. На етапах всі операції проводяться без нанесення реальної шкоди ІТС.