Prometno-infrastrukturni problemi obalnih naselja - Želimir Pašalić (Ekonomski Vjesnik, 1990)
Oko 70% ukupnih prometnih problema situirano je u naseljenim mjestima. Obalna naselja uz opće imaju i niz specifičnih prometnih problema. Oni se javljaju, kako na strani generatora prometne potražnje, tako i na strani nosioca prometne ponude. U radu je izvršena kritička analiza prometnih tokova, odnosa prometne potražnje i prometne ponude, kao i analiza posljedica nesklada i konflikata na tržištu prometnih usluga u obalnim naseljima. Sistematizirani su osnovni prometno-infrastrukturni problemi koji ozbiljno ugrožavaju kvalitetu života, a ukazuje se i na neke nove prometno-nfrastrukturne probleme obalnih naselja u nastajanju. Generaliziraju se osnovne smjernice u traženju izlaza i rješenja za ove dominantne prometne probleme obalnih područja.