Toplumdilbilim Açısından "Dil" ve "Dil Türleri" Kavramları Üzerine - Güray Çağlar König (Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 1991)
Dil ile toplum arasındaki bağlantıyı ya da dilin toplum içindeki değişik işlevlerini incelerken herşeyden önce dil ve toplum terimlerini tanımlamak gerekir. Toplumu belirli amaçlarla bir araya gelen bireyler topluluğu; dili ise belirli bir toplumun kullandığı iletişim aracı olarak tanımlayabiliriz. Dilin hemen her toplumda değişik biçimleri olduğuna göre bir toplumun dilini incelerken bu biçimlerden hangisinin ya da hangilerinin seçileceği konusunda görüş birliği bulunmamaktadır. Ayrıca, dil ve toplum kavramlarını birbirlerinden bağımsız olarak tanımlamak da olası değildir. Dil kavramının tanımı topluma değinmeden yapılamaz.