Загальні підходи до організації комплаєнсу в банках - A. Mulyk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2023)
В сучасному світі банківська сфера відіграє важливу роль у забезпеченні стабільності та ефективності фінансової системи, а також в забезпеченні довіри клієнтів до фінансових інститутів. Однак, в умовах постійних змін у регулюванні, стрімкого технологічного розвитку та складного економічного середовища, банки стикаються з низкою викликів, пов’язаних з дотриманням різних нормативних вимог та стандартів. Одним із ключових інструментів для вирішення цих викликів є організація комплаєнсу. Комплаєнс в банках стає невід’ємною складовою успішної діяльності, оскільки він впливає на репутацію банку, його фінансовий стан, а також спроможність відповідати високим стандартам з питань етики та дотримання закону.