Mide Karsinomunda Prediktif Faktörler - Asude Aksoy (Genel Tıp Dergisi, 2016)
Amaç: Serum albumin, albumin-globulin oranı AGR , nötrofil/lenfosit N/L değerlerinin mide kanseri hastalarında sağkalım üzerine etkileri araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Ön çalışma niteliğindeki bu çalışmaya kemoterapi değerlendirmesindeki 46 hastanın biyokimyasal parametreleri retrospektif olarak arşiv kayıtlarından alındı. AGR=Albumin/Total Protein-Albumin formülüyle AGR değerleri hesaplandı. Büyükten küçüğe doğru sıralanıp, Receiver Operating Characteristic ROC analiziyle AGR düşük-yüksek olarak değerlendirildi. Albumin ve N/L oranları da benzer şekilde gruplandırıldı.Bulgular: AGR’ nin ROC analiziyle tespit edilen cut-off değeri; 1.295 % 62.5 duyarlılık, % 50 özgüllük idi. Kaplan-Meier metoduyla yüksek AGR grubunda düşük AGR grubuna göre daha uzun ortalama genel sağkalım OS tespit edildi. Sırasıyla 27 ± 21 aya karşı 26 ± 26 ay , p: 0.706, % 95 CI: 0.295-0.791 . ROC analiziyle albumin için cut-off değeri; 4.05 mg/dl % 50 duyarlılık, % 58.5 özgüllük idi. Kaplan-Meier metoduyla düşük albumin seviyeli olan grupda yüksek albumin seviyeli olan grupa göre daha uzun OS tespit edildi. OS; 30 ± 26 aya karşı 22 ± 21 ay , p: 0.524, % 95 CI:0.195-0.660 dı, sırasıyla. ROC analizine göre N/L’ nin cut-off değeri: 2.445 % 50 duyarlılık, % 60.5 özgüllük idi. Kaplan-Meier metoduyla OS’ si yüksek olan N/L grubunda düşük olan gruba göre daha uzun olarak tespit edildi 32 ± 29 aya karşı 23 ± 19 ay , p:0.965, % 95 CI: 0.247-0.748 idi. Logistic regression analizi ile AGR, N/L, albumin düzeyleri ile mortalite ve OS arasında istatitiki anlamlı ilişki tespit edilmemiştir.Sonuç: AGR, N/L, albumin düzeyleri mide kanserli hastalardaki mortaliteyi, sağkalımı öngörmede tek başlarına yeterli parametreler olmayabilirler. Vaka sayılarının arttırılmasıyla daha net sonuçlar elde edilebilinir