APPLICATION OF DISCRIMINATORY MODELS IN FORECASTING THE LIQUIDATION OF THE ENTERPRISE - Joanna Antczak (Nowoczesne Systemy Zarządzania, 2015)
Wzrastająca konkurencyjność, zmieniające się otoczenie mikroekonomiczne oraz makroekonomiczne jednostki gospodarczej coraz częściej zmuszają kierownictwo do stosowania różnych instrumentów wspomagających zarządzanie i zarazem ostrzegających przed groźbą upadłości. Modele dyskryminacyjne umożliwiają śledzenie i zarazem ocenę sytuacji finansowej przedsiębiorstwa, dzięki czemu kadra zarządcza może odpowiednio wcześnie zareagować w przypadku zbliżania się do krytycznych wartości. Celem artykułu była prezentacja wybranych modeli przewidywania upadłości przedsiębiorstwa. W realizacji celu artykułu punktem wyjścia było przybliżenie w pierwszej kolejności przyczyn upadłości przedsiębiorstwa oraz zdefiniowanie wybranych polskich modeli dyskryminacyjnych. Następnie na przykładzie spółki, produkującej m.in. precyzyjne elementy optyczne do zastosowań ogólnych, przedstawiono wyliczenia pięciu modeli dyskryminacyjnych na przestrzeni pięciu lat, wykorzystując dane historyczne pochodzące ze sprawozdań finansowych za lata 2010-2014. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: analizę literatury, studium przypadku, analizę dokumentów.