Temporomandibular bozukluk ve bruksizm: bir olgu sunumu - Doğancan SÖNMEZ; Çiçek HOCAOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2019)
Günümüzün önemli bir sorunu olan temporomandibular bozukluk (TMB); temporomandibular eklem, çiğneme kasları ve ilişkili yapıları ilgilendiren, ağrı ve ağız hareketlerinde kısıtlılıkla seyreden, sık rastlanan bir bozukluktur. Yüz ağrısı, baş ağrısı, kulak ağrısı, boyun ağrısı ve eklem hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık şikayetleri ile başvurular sıktır. Bruksizm, diş gıcırdatma ve diş sıkma ile karakterize bir motor bozukluk olup stresle arttığı bilinmektedir. Popülasyonun yaklaşık %8 ile %21'ini etkiler. Genel kabul edilen görüş, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması yönündedir. Bu olgu sunumunda diş gıcırdatma şikayeti ile psikiyatri polikliniğimize başvuran 67 yaşında bir kadın hasta sunulmaktadır. TMB ve bruksizm ile ilgili genel bilgiler, ağrıların psikojenik boyutu, eşlik eden psikiyatrik tanılar ve güncel tedavi yaklaşımları literatür ışığında tartışılmıştır. Sonuç olarak, TMB veya bruksizim ilişkili yakınmalar ile başvuran hastalarda, klinik belirtiler göz önüne alınarak çeşitli tedavi yöntemleri belirlenebilir.