RELAȚIA „CENTRU-REGIUNE” PRIN PRISMA INTERACȚIUNII ELITELOR POLITICE NAȚIONALE ȘI REGIONALE - Tatiana TURCO (Moldoscopie, 2023)
Problema relației dintre elita națională a Republicii Moldova și elita regională a UTA Găgăuzia în contextul conceptului de „centru – regiune” are o mare importanță teoretică și practică. Pe parcursul anilor de independență, elitele conducătoare ale Republicii Moldova s-au confruntat cu o serie de probleme în relațiile cu elita regională a UTA Găgăuzia. În pofida schimbării elitelor la nivel național și regional timp de trei decenii, reprezentanții acestora nu au reușit să stabilească un dialog constructiv. Pentru a ajunge la un consens, dialogul politic dintre elita conducătoare și elita regională a autonomiei ar trebui să vizeze armonizarea cadrului legal, clarificarea statutului autonomiei, concretizarea și repartizarea puterilor, precum și implicarea mai largă a locuitorilor autonomiei în viața politică și economică a Republicii Moldova