Instytucjonalne formy wspierania rozwoju przemysłu Galicji w dobie autonomii - Dariusz Piotr Kruk (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
Nowa ekonomia instytucjonalna stanowi teorię, której odwołanie znaleźć można w tematyce uprzemysłowienia Galicji w dobie autonomii. Uważa się, że Galicja była obszarem ubogim i zaniedbanym, pozbawionym struktur organizacyjnych. Zaborca pozostawił ten region, nie wykazując chęci wykorzystania potencjału ludzi oraz organizacji, które się na nim znajdowały. Jednakże analizując ten region od strony ekonomicznej oraz znaczenia instytucji, można zauważyć, jak wielką rolę odgrywały one w kształtowaniu przemysłu na tych ziemiach. W związku z obecnością instytucji, które krzewiły rzemiosło, handel oraz drobny przemysł, można przyjąć, że działające organizacje stanowiły bodziec do rozwoju tego regionu. Przedmiotem artykułu jest zarys działalności stowarzyszeń przemysłowych o zasięgu krajowym.